Hakusanoja sisältävä domainosoite…

…ei ole ollut vuosiin hakukoneoptimoinnin kannalta hirveän tärkeä juttu. Niin sanottu exact match domain oli joskus, ehkä vielä vuonna 2017, tehokas tapa nostaa nettisivun sijoittumista hakutuloksissa.

Yllä mainitun englanninkielisen termin voinee suomentaa muotoon: täydellisesti vastaava domain. Se tarkoittaa verkkotunnusta, eli nettiosoitetta, eli domainosoitetta, joka sisältää yhden tai useamman sivuston aiheeseen liittyvän avainsanan. Esimerkiksi Captains of Crush käsipuristimia suomalaisille myyvä verkkokauppias olisi saattanut varata domainosoitteen käsipuristin.fi tai käsipuristin.com, ja saada avaamalleen verkkokaupalle ekstrapotkua hakutuloksissa sijoittumiseen juuri domainosoitteessa olevan hakusanan voimalla.

Google on lieventänyt, ainakin toistaiseksi, nettiosoitteen mahdollisesti sisältämien avainsanojen vaikutusta. Se vaikutus ei luultavasti ole täysin nollissa, kuten ei ole nettiosoitteen päätteenkään vaikutus. Vähäisen vaikutuksen vastapainoksi mainittakoon jotain vaikuttavaa:

Avainsanan tai -sanoja sisältävä linkin ankkuriteksti on erityisen tärkeä.

33 sanaa nettiosoitteen päätteestä

.fi-päätteinen nettiosoite voi olla yksi niistä sadoista signaaleista, joilla Google päättelee onko indeksissä oleva nettisivu parempi vaihtoehto suomalaiselle yleisölle kuin jokin muu nettisivukandidaatti, kuten sellainen, jonka pääte on Saksan .de tai Intian .in.

Ääkkösiä domainissa

Mahdollisuuksien mukaan ääkkösiä sisältävän domainosoitteen lisäksi kannattaa rekisteröidä vastaava domainosoite, mutta ilman ääkkösiä. Sen voi 301-ohjata ääkköselliseen osoitteeseen. Esimerkki: ensisijainen osoite on käsipuristin.fi, joten sen rinnalle on fiksua hankkia osoite kasipuristin.fi.

Rinnakkaisdomaineja brändin vuoksi

ATK-laitteiden nettikauppana toimintansa aloittanut Verkkokauppa.com pitää, kuten nimessä lukee, ensisijaisena domainosoitteena verkkokauppa.comia. Sen lisäksi yritys on varannut domainin verkkokauppa.fi. Siitä kävijä samoin kuin hakurobottikin siirretään 301-ohjauksella päädomainiin — tarkemmin sanottuna osoitteeseen https://www.verkkokauppa.com/fi/suomi.

301-ohjaus

Se on nettisivun käyttäjän nettiselaimelle, tai Googlen hakurobotille, lähettämä HTTP-tilakoodi. Sen kansantajuinen selitys on: tässä nettiosoitteessa oleva resurssi on muuttanut toiseen osoitteeseen, pysyvästi. Samassa yhteydessä tulee tieto uudesta osoitteesta. Nettiselain tyypillisesti ohjaa käyttäjän siihen osoitteeseen automaattisesti. Toinen tämän tyyppinen tilakoodi on 302. Se tarkoittaa tilapäistä osoitteenmuutosta.